Number Seven Wall-E

Een nieuw project begon met een body.. Een goede Ash body van Fender, met wat ‘schoonheidsfoutjes’ in de lak. De eerste opzet was een goede, maar simpele stratocaster. Eigenlijk een superstrat, omdat de routing van de body een humbucker op de brugpositie makkelijk toeliet. De sunburst body en een rosewood neck lieten weinig anders toe kwa hardware en kleurstelling dan zwart.

Zoals ieder project begint het met de cavity-shielding, het afschermen van de elektronica in de body voor stoorsignalen van buiten. Dit gaat met aluminium-tape.

De hals is een standaard hals van een variax (zie het JTV69 hals transplantatie project), dus eigenlijk niet standaard maar het heeft gelukkig dezelfde maatvoering als de fender halzen.

Tijdens de bouw liep ik tegen een dingetje op waar ik moeilijk nee tegen kon zeggen, en is het dus geen hele ‘standaard’ simpele strat geworden. In plaats van de standaard (locking) tuners die er normaal op de hals zitten, heb ik er een Tronical Tuner systeem op gezet. Hierdoor worden de snaren automatisch gestemd, in standaard EADGBE stemming of elke open stemming of capo die bekend is. Eén druk op de knop is genoeg om de gitaar in een oogwenk te tunen. Het is dus een gitaar met een robot-stemmer, Wall-E dus.

Eén van de grote voordelen van het Tronical systeem is dat het verwisselen van de snaren echt een fluitje van een cent is geworden. De snaar opspannen, tuner vastzetten en het tune commando geven voor de betreffende snaar. Nadeel is dat de tuners tegengesteld werken, als je ze manueel gebruikt.

Voor de pickups heb ik gekozen voor ToneRider Vintage singlecoil elementen (voor hals en midden) en een Vintage style humbucker op de brug positie. Verder alles standaard gehouden, met een tremolo-brug van Wilkinson (gemodificeerd, dat wel) en 500K potmeters, verborgen achter een single-ply zwarte slagplaat.

Nadat ik de pagina (en de foto’s) gemaakt had, heb ik de brug nog voorzien van een setje Graphtech stringsaver zadels, in het zwart uiteraard.