Line6 AX2 Amp

De AMP

Bij gitaren horen versterkers, en ik heb er al met al toch wel een aantal versleten. Vooral voor in de oefenruimtes had ik behoefte aan een simpele, degelijke amp. Ik liep tegen een ideale kandidaat op, een AX2 van Line6. Deze amp, de voorganger van de bekendere Line6 modeling amps als de Vetta, heeft een kleine set aan effecten ingebouwd. Het apparaat is voorzien van twee lekkere 12″ speakers die Line6 heeft gemaakt onder licentie van Jenssen, maar dat is nog niet alles. Bij normale 2×12 combo’s zijn de speakers parallel aangesloten op één eindtrap. Slechts een aantal combo’s van dit formaat heeft een echte Stereo eindversterker, en de AX2 is daar één van. Elke speaker heeft een aparte versterker zodat de effecten echt stereo zijn.

“Before”

Tot zover het verkoopverhaal. Er moest natuurlijk nog wel wat gebeuren om het geheel weer in volledig werkende staat terug te krijgen. Met name het ontbreken van speakerdoek en bijbehorend frame was het meest in het oog springende probleem, maar erover spelen was ook niet zonder issues. Alles kraakt, potmeters gaar, connectoren die niet verbonden: de gewone problemen van een versterker die minstens 5 jaar niet gebruikt is.

De speakers bleken nog goed te zijn, dus dat was een zorg minder. Naast het schoonmaken en nieuwe potmeters erin stoppen, is ook het speakerdoek vervangen. Een grote omissie van dit type versterkers is dat er geen effect-loop op zit. De stereo eindversterker is namelijk uitermate geschikt voor het linken van verschillende effecten. In mijn setup gebruik ik met name een volledige modeler/amp-sim van Line6 dus heb ik een effects-in connector gemaakt die het signaal van de modeling-bak direct naar de eindtrap stuurt.

“After”

De Controller

Dergelijke “Legacy” amps hebben ook het probleem dat randapparatuur moeilijk te krijgen is. De AX2 kan worden aangestuurd door de eerste serie Line6 Longboard controllers. Ondanks het feit dat de connector identiek is aan die van de nieuwere series FBV controllers, zijn ze volledig niet compatible met elkaar. Die longboards zijn nauwelijks nog te krijgen, maar wat wel ruim voorhanden is, is de documentatie voor (onder andere) de midi implementatie. Alle programma-banken, effecten, settings, etc. kunnen via midi worden ingesteld.

Ik ben geen vreemde op het gebied van midi-hardware dus heb ik een converter gebouwd op basis van een Arduino microcontroller, inclusief een eigen ontwerp midi in/uit interface. De situatie met de AX is dat de programma’s (patches) en banken via een standaard Program-change commando kunnen worden aangeroepen.

Het in/uit schakelen van de effecten, en het doorgeven van controller codes (bijvoorbeeld volume of WAH-positie) wordt via een apart sysex commando gedaan, in plaats van een standaard CC code die normaal voor dit soort zaken wordt gebruikt in midi. Hier moest een vertaling voor plaatsvinden. Om ook te zien wat er ontvangen/verstuurd wordt, is er ook een klein 2-regelig display aan gekoppeld. Met het maken van de software om e.e.a. goed aan te sturen was de converter klaar. In plaats van een schaars longboard kan nu een standaard midi-controller worden gebruikt, zoals de Behringer FCB1010 of Roland FC-300.

Het voordeel is dat je in de oefenruimte alleen je versterker en een controller mee hoeft te nemen.