Godin SD pickup replacement

sdtotalIk ben al jarenlang fan van Godin gitaren. Het materiaal is goed, de afwerking is perfect en ze zijn redelijk betaalbaar. Zo af en toe koop ik er eentje, en dat is meestal van Marktplaats. Het nadeel hiervan is dat je toch een instrument met ‘bagage’ koopt, dus de routine is meestal om het geheel te strippen en opnieuw op te bouwen, af te stellen, etc.

Zo ook met deze SD, die er bij aanschaf redelijk beroerd aan toe was. Een heerlijk exemplaar, een werkpaard, simpel maar doeltreffend, en met een goede maple hals. Maar er moest nog wat mee gebeuren. Er kwam sowieso geen geluid meer uit, de potmeters waren volledig verwoest en actie/intonatie was vreselijk.

In eerste instantie heb ik de volledige elektronica vervangen, inclusief de zwarte knoppen in plaats van de chrome uitvoering die er standaard op zit. Ook de slagpaatschroeven maar meteen vervangen voor zwarte, want het oog wil ook wat. De cavity en slagplaat volledig afgeschermd om brommen te voorkomen.

 

sdmod2 sdmod3

Vervolgens de elektronica vervangen en alles weer opgebouwd. Het grote afstellen kon beginnen.

[UNSET](2)sdmod4

Deel 2

De betaalbaarheid van de Godin gitaren wordt met name behaald door de toegepaste elementen. Het zijn zeker geen slechte elementen, voor standaard gebruik, maar om echt een geluid met ‘pit’ te hebben zijn ze toch wat rommelig in het laag. Iets meer body in het geluid zou zeker geen luxe zijn.

Als tweede modificatie heb ik besloten (na heel veel zoeken, luisteren en spelen) om de pickups te vervangen voor een setje DiMarzio elementen, in de opstelling:

DP151 PAF humbucker (brug)
DP182 Fasttrack 2 (midden)
DP181 Fasttrack 1 (hals)

DSC00198

Alledrie de elementen zijn humbuckers, waarbij de fasttracks in een single-coil behuizing zitten. Om dit alles goed te kunnen ‘beschakelen’ heb ik een TypeM switch geplaatst en is de volume pot uitgevoerd als push-pull schakelaar. Hiervoor heb ik ook een unieke schakeling ontworpen. De DP151 wordt alleen in de brug positie (schakelstand 1) in serie geschakeld, voor de rest van de combis wordt deze enkelspoelig gebruikt. De p/p schakelaar op de volume pot schakelt beide fasttracks naar enkelspoelig. Standaard wordt het in humbucker stand gebruikt.

SD2SD4